Yozgat
Yozgat’ta görülecek ve gezilecek yerler neresidir? Yozgat tarihi ve turistik eserleri nerededir? İlleri neresi? Yüzey şekilleri ve iklimi nasıl? Yozgat turu için bilgileri sayfamızda paylaştık.
İç Anadolu bölgesi illeri içindedir. Yozgat Valiliği ve Yozgat Belediyesi tarafından yönetilir. Yozgat trafik plaka kodu; 66, telefon kodu; 354’tür.
Amasya, Çorum, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Tokat ve Sivas illeri ile komşu Yozgat’ın ilçeleri toplam 14 tanedir. Harf sırasına göre Yozgat ilçeleri aşağıda sıralanmıştır.
- Akdağmadeni
- Aydıncık
- Boğazlıyan
- Çandır
- Çayıralan
- Çekerek
- Kadışehri
- Saraykent
- Sarıkaya
- Sorgun
- Şefaatli
- Yenifakılı
- Yerköy
- Yozgat il merkezi
Yozgat gezilecek tarihi ve turistik yerleri ile görülmesi gereken yerler
- Akdağmadeni ormanları
- Behramşah kalesi
- Basilica Therma
- Başçavuş camii
- Çapanoğlu camii
- Çeşka kalesi
- Karabıyık köprüsü
- Karslıoğlu konağı
- Kerkenes harabeleri
- Saat kulesi
Yozgat ikliminde sert kara iklimi hakimdir. Yaz ve kış ile gece ve gündüz arasında büyük ısı farkları oluşur. Hava sıcaklıkları yıl genelinde -23°C ila + 37,1°C arasında değişir. Senenin yaklaşık 40 günü kar yağışlıdır. Hava sıcaklığı senenin 20 günüde -10°C’nin altına düşer. Senelik ortalama yağış miktarı 540 mm civarıdır. 5 günlük Yozgat hava durumu için ekli linki ziyaret edin.
Bitki örtüsü bakımında Yozgat’ın % 56’lık kısmı ekili ve dikili alanlardan oluşur. % 28’lik kısmı ormandır. % 15’lik kısmı çayır ve mera alanlarıdır. Akdağlar, Bozok Yaylasının tepeleri ve Merkez ilçede toplam 270 hektarlık bir alan orman ve fundalıkla kaplıdır.
Bir Cevap Yazın